عمان کشورهای هدف

صادرات به عمان؟ چه محصولاتی و چگونه؟

صادرات به عمان، کشوری که همیشه روابط سیاسی مناسبی با کشورمان داشته، می‌تواند با کمترین چالش‌های ممکن انجام شود. جهت صادرات به عمان بهتر است با این کشور بیشتر آشنا شوید و اطلاعات لازم را به دست آورید. کشور عمان دارای روابط سیاسی مناسب و به دور از هرگونه تنش با سایر کشورهای جهان است. دسترسی مناسب این کشور به‌ آب‌های آزاد و داشتن زیرساخت‌های مرتبط با تجارت باعث شده است تا صادرات به عمان برای بسیاری از کشورها جذابیت داشته باشد و عمان یکی از قطب‌های تجاری منطقه نامیده شود. با وجود همسایگی ایران و عمان بسیاری از ما اطلاعاتی درمورد این کشور نداریم. در این مقاله ویژگی‌های کلی این کشور را بررسی می‌کنیم. و همچنین می‌خواهیم بدانیم چه کالاهایی به عمان صادر می‌شوند و برای صادرات به عمان چه باید کرد؟

ویژگی‌های جمعیت‌شناختی عمان

برای تجارت با هرکشوری نیاز است تا درمورد مشخصات کلی و جمعیت شناختی و مولفه‌های فرهنگی و اجتماعی‌ آن کشور اطلاعات لازم را کسب کنیم.

عمان کشور نسبتا کوچکی با جمعیت 4.6 میلیون نفر است که جمعیت شهری 87 درصد و جمعیت روستایی 13 درصد آن را تشکیل می‌دهد. جمعیت مردان در این کشور 66 درصد، در مقابل جمعیت زنان 34 درصدی است.

شهرهای مهم عمان مسقط، صحار، صور و صلاله هستند. زبان رسمی آن عربی و انگلیسی است. واحد پول این کشور ریال عمان است.

بیشتر مردم عمان مسلمان هستند و اکثریت آن‌ها پیرو اسلام اهل تسنن و اباظی هستند. مذهب شیعه در این کشور جز اقلیت است. مسلمانان اباظی پیرو عبدالله بن اباض تمیمی بوده اند. نفوذ مذهب در سیاست‌های عمان بسیار زیاد است.

تاریخ و جغرافیای عمان

بیشتر مرزهای شرقی و شمال عمان را آب‌های آزاد احاطه کرده است. این ویژگی موقعیت استراتژیکی را برای صادرات به عمان ایجادکرده است.

همچنین قرارگیری این کشور در حاشیه خلیج فارس و تنگه هرمز، رسیدن به مقاصد نظامی و دریانوردی را فراهم کرده است. این کشور از غرب با امارات متحده عربی و عربستان و از جنوب با کشور یمن همسایه است.

نظام سیاسی حاکم بر عمان پادشاهی است. هر چند یک مجلس قانون‌گذار در این کشور وجود دارد، اما اختیارات و قدرت نظام در دست پادشاه است. کشور عمان برای مدت‌ها تحت سلطه امپراطوری ساسانیان و بعدها پرتغالی‌ها بوده است.

این کشور دارای 9 استان بریمی، داخلیه، ظاهره، مسقط، مسندم، شرقیه، باطنه، وسطی و ظفار است.

اقتصاد عمان

برای صادرات به عمان باید شناخت کاملی از اقتصاد و راه‌های درآمدی آن داشته باشیم. اقتصاد عمان متاثر از نفت است. البته میزان منابع نفت آن‌ از سایر کشورهای همسایه کمتر است.

از دیگر مواردی که اقتصاد عمان بر آن متکی است می‌توان به فعالیت‌هایی در حوزه کشاورزی و معادن و همچنین صنعت ماهیگیری اشاره کرد. این درحالی است که بیشتر مناطق این کشور دارای آب و هوای خشک و بیابانی است.

آمارهای صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی، سازمان بین‌المللی کار و سازمان تجارت جهانی داده‌هایی را در خصوص میزان تولید ناخالص این کشور در سال 2019 میلادی منتشر کرده اند.

اقتصاد کشور عمان

 شرکای تجاری عمان

دسترسی به آب‌های آزاد از راه دریای عمان موقعیت مناسبی را برای صادرات به عمان فراهم کرده است. این کشور همانند دیگر کشورهای خلیج فارس به مرکزی برای فعالیت و حضور شرکت‌های بازرگانی بزرگ تبدیل شده است.

چین بزرگترین شریک تجاری عمان است. به طوری که مقصد بسیاری از کالاهای صادر شده از عمان، کشور چین است.

در ادامه به مهم‌ترین کالاهای وارداتی و صادراتی عمان می‌پردازیم تا نیازهای بازار این کشور را بهتر بشناسیم.

مهم‌ترین مقاصد کالاهای صادراتی عمان

طبق آمارهای سازمان تجارت جهانی در سال 2018 چین به تنهایی 43.9 درصد از کالاهای صادراتی عمان را وارد کرده است. پس از آن به ترتیب ژاپن با حدود 7 درصد، تایوان با حدود 5 درصد و عربستان، آفریقای جنوبی و کره جنوبی با درصدهای کمتر وارد کنندگان کالاهای عمانی هستند.

بیشترین واردات عمان

داده‌های سازمان تجارت جهانی بیانگر این است که باز هم چین با حدود 8.45 درصد از حجم واردات کشور عمان، مهم‌ترین شریک تجاری این کشور در بحث واردات بوده است. پس از چین به ترتیب کشورهای آمریکا با 7.10 درصد، هند با  6.72 درصد، ژاپن با 5.96 درصد، عربستان سعودی و ایتالیا عمده‌ترین کشورهای صادرکننده کالا به عمان هستند.

با وجود همسایگی ایران و عمان، کالاهای ایرانی سهم زیادی در واردات این کشور ندارند.

ایران و عمان رابطه سیاسی پایداری با یکدیگر دارند. روابط دو کشور قبل و بعداز انقلاب بدون تنش و دوستانه بوده است.

ثبات روابط سیاسی موجب پایداری و گسترش روابط تجاری عمان با ایران شده است. در حقیقت ایران بعد از امارات بیشترین روابط تجاری را با کشور عمان داشته است.

لیست مهم‌ترین کالاهای وارداتی عمان

قوی نبودن عمان از نظر صنعتی سبب شده است که بخشی از واردات همسایه جنوبی ایران به قطعات و ماشین‌آلات صنعتی اختصاص داده شود. جهت صادرات به عمان می‌توان این حوزه را بررسی کرد.

مهم‌ترین کالاهای وارداتی عمان، باتوجه به آمارهای سال‌های اخیر در زیر فهرست شده است.

1- ماشین‌آلات، وسایل مکانیکی و دیگ‌های بخار

2 -سوخت‌های فسیلی و زغال سنگ، روغن‌های معدنی، قیر، محصولات معدنی مختلف.

3- محصولات فولادی و آهن

4- محصولات پلاستیکی

5- محصولات لبنی و گوشتی، تخم‌ پرندگان، عسل

6- وسایل برقی و صوتی و تصویری

7- مروارید و سنگ‌های قیمتی، فلزات گران‌بها

8-مواد شیمیایی آلی

9- کشتی، قایق و سازه‌های شناور

10-صنایع دستی

آمار صادرات به عمان در چند سال اخیر

در سال‌های اخیر میزان صادرات به عمان توسط ایران روند روبه رشدی داشته است. آمارها نشان می‌دهد که این میزان از 200 میلیون دلار در سال 2007 به حدود 600 میلیون دلار در سال 2018 رسیده است.

نمودار زیر وضعیت صادرات به عمان در سالیان اخیر را نشان می‌دهد.

 

آمار صادرات ایران به عمان

براساس داده‌های تجاری، میزان صادرات به عمان توسط ایران در سال 2016 یک جهش قابل‌توجهی را تجربه کرده و در همان حدود باقی مانده است.

چه کالایی را به عمان صادر کنیم؟

در اینجا می‌خواهیم بدانیم که چه کالاهایی از ایران به عمان صادر می‌شوند؟

در ابتدا آمارهای سازمان تجارت جهانی (WTO) را بررسی کرده و سپس به داده‌های گمرک جمهوری اسلامی ایران می‌پردازیم.

مهم‌ترین کالاهای وارداتی عمان از ایران در سال 2018 در زیر آورده شده است. این آمارها بر اساس نتایج سازمان تجارت جهانی است.

آهن و فولاد، سوخت‌های فسیلی و ذغال سنگ، محصولات روغنی، حیوانات زنده، غلات، انواع سبزیجات خوراکی، میوه و مرکبات، آجیل، انواع مصالح ساختمانی، توتون و تنباکو، انواع ماهی‌ها و محصولات سرامیکی کالاهای صادر شده از ایران به کشور عمان هستند.

براساس داده‌های جمع آوری شده از گمرکات ایران، محصولات صادراتی به عمان به بخش‌های زیر تقسیم می‌شوند.

در گروه مواد غذایی و میوه‌ها محصولاتی مانند سبزی خوراکی، لیمو، کیوی، هندوانه، بادمجان، کاهو، گل کلم، چغندر و برخی محصولات دیگر اشاره کرد.

گروه دیگر محصولات آهنی و فولاد هستند. که شامل انواع میلگردهای آهنی و فرآورده‌های مختلف آهن می‌شوند که صادرات آن‌ها به عمان صورت می‌گیرد.

گروه سوم محصولات مربوط به صنایع ساختمانی مانند سنگ‌ها و گچ و سیمان است.

اطلاعات مورد نیاز برای تجارت و صادرات به عمان

در ادامه مقاله اطلاعاتی در مورد سفارت‌خانه‌های دو کشور جمع آوری کرده‌ایم. همچنین اطلاعات اتاق بازرگانی عمان و اتاق مشترک ایران و عمان را نیز ذکر کرده ایم. علاوه بر این اخیرا در اتاق‌های بازرگانی شهرهای مختلف مانند اصفهان، همدان و… میز عمان به منظور ارتباط بهتر بین بازرگانان و رایزنان تجاری قرار داده شده است. داشتن اطلاعات زیر می‌تواند در زمینه صادرات به عمان برای بازرگانان راهگشا باشد.

خوشبختانه از دی ماه 1398 ایرانیان می‌توانند بدون داشتن ویزا به مدت 10 روز به عمان سفر کنند. این امکان موقعیت بسیار خوبی برای شکوفا کردن فرصت‌های تجارت و صادرات به عمان فراهم کرده است.

اتاق بازرگانی و سازمان‌های اقتصادی عمان

اطلاعات اتاق مشترک ایران و عمان:

اتاق بازرگانی مشترک ایران و عمان

اطلاعات سفارت خانه عمان در ایران:

آدرس و شماره تلفن سفارت عمان در ایران

اطلاعات سفارت خانه ایران در عمان

آدرس و شماره تلفن سفارت ایران در عمان

مشخصات رایزن بازرگانی ایران در کشور عمان

آدرس رایزن بازرگانی ایران در عمان

مناطق آزاد تجاری و اقتصادی عمان

اگر قصد صادرات به عمان و احداث شرکت در این کشور را دارید، مناطق آزاد در این کشور برای شرکت‌هایی که قصد تولید و توزیع در منطقه را دارند، شرایط بسیار مناسبی را فراهم کرده است. شرکت های تجاری منطقه آزاد عمان، اجازه تجارت با داخل کشور عمان را دارند. حتی اگر نمایندگی مستقر در داخل عمان نداشته باشند، با پرداخت عوارض 5 درصدی می‌توانند روابط تجاری خود را با شرکت‌های داخل عمان ادامه دهند.

عمان دارای 4 منطقه آزاد تجاری، اﻟﻤﺰﻳﻮﻧﻪ، صلاله، صحار و الدقم است .

حضور داشتن در مناطق آزاد کشور عمان مزایایی دارد مانند:

  • امکان کسب مالکیت 100 درصد شرکت برای فرد خارجی
  • معافیت مالیاتی 10 ساله برای شرکت‌ها
  • نیاز به داشتن حداقل سرمایه برای کسب و کار در منطقه آزاد نیست
  • سهمیه استخدام کارگران عمانی کمتر است ( 10درصد)
  • عوارض گمرکی ندارد.

ملاحظات تجاری مناطق آزاد کشور عمان

فعالیت های مجاز در منطقه آزاد تجاری شامل موارد زیر است:

* واردات مواد اولیه

* تولید کالا

* انجام فرایند مونتاژ و بسته بندی

* صادرات محصولات تکمیل شده در منطقه آزاد

* انبار کردن محصولات

منطقه تجاری اﻟﻤﺰﻳﻮﻧﻪ (AL Mazunah)

این منطقه تجاری در سال 1999 تاسیس شده است. اﻟﻤﺰﻳﻮﻧﻪ حق مالکيت 100 درصدی را به افراد خارجی می‌دهد و معافيت 30 ساله مالياتی را ارائه می‌کند. اگر شرکت نسبت به استخدام کارمندان و کارگران عمانی اقدام نماید این معافيات مالياتی به صورت نامحدود تمدید می‌شود.

شرکت‌های مستقر در عمان باید حداقل 30 درصد کارمندان عمانی داشته باشند، اما در مناطق آزاد این میزان به 10 درصد می‌رسد. یک شرکت در اﻟﻤﺰﻳﻮﻧﻪ تنها بايد 10 درصد كارگر محلی را در استخدام داشته باشد.

المزیونه در 4 كيلومتری مرز یمن در جنوب غرب عمان واقع شده است. به دلیل نزدیکی این منطقه به یمن، بسیاری از مردم یمن در آن‌ کار می‌کنند اما برای کار در این منطقه نیازی به مجوز کار ندارند .

شرکت‌های مستقر در منطقه آزاد المزیونه، عموما برای خريد و فروش تجاری و خدمات تاسیس شده‌اند.

صلاله (Salalah)

منطقه آزاد صلاله 6 سال پس از المزیونه و در سال 2005 ساخته شده است. که البته هنوز هم در حال توسعه است.

منطقه آزاد صلاله در مجاورت بندر اصلی صلاله قرار دارد .شرکت‌های موجود در این منطقه معمولا برای مواد شيميايی و انجام فرایند بر روی مواد، ساخت و مونتاژ و توزيع مناسب می‌باشند.

مزایای حضور در منطقه آزاد صلاله عبارتند از :

* معافيت 30 ساله مالیاتی بر سود و سود سهام

* معافیت مالیاتی شرکتی

* معافیت مالیات بر درآمد شخصی

* معافیت عوارض گمرکی

صحار (Sohar)

اين بندرگاه مناسب برای صنايع زير در زمینه‌های مختلف تولید، تجارت، لجستیک (حمل و نقل) و مونتاژ است:

* فولاد

* نفت و گاز

* پتروشيمی

* صنایع معدنی و مواد معدنی

* سراميک

* مواد غذايی

منطقه آزاد صحار نیز مانند سایر مناطق آزاد این کشور حق مالکيت 100 درصد خارجی و 10 سال معافيت از ماليات را به شرکت‌ها ارائه می‌دهد. که در صورت استخدام تعداد زیاد اتباع عمانی این معافيات می‌تواند به طور نامحدود تمديد شود .

مقامات منطقه آزاد صحار با هدف ایجاد“ one stop shop ” ، فرایند ثبت شركت و راه اندازی کسب و كار را در زمان کوتاه کمتراز یک ماه ميسر ساخته اند.

الدقم (Duqm)

منطقه دقم یکی از بزرگ‌ترین مناطق اقتصادی خاورمیانه است که همچنان در دست احداث است.

منطقه دقم مشتمل بر هشت منطقه توسعه اقتصادی و خدماتی به شکل زیر است:

* بندرگاه چند منظوره

* اسکله خشک به منظور تعمیر کشتی‌ها

* بندرگاه مخصوص صید ماهی

* منطقه گردشگری

* منطقه لوجستیکی

* شهرک آموزشی

* شهرک مسکونی جدید

* حمل و نقل دریایی، زمینی و هوایی

* مخابرات، شبکه و  IT

* پروژه‌های توزیع آب و بازیافت

* خدمات پشتیبانی

* آبزي پروری

* مواد غذایی پردازش شده

* مراکز آموزش پزشکی و گردشگری

* تولید کارخانه مصالح ساختمان

* ساختمان سازی

در این مقاله اطلاعات اقتصادی و تجاری کشور عمان را از نظر گذراندیم. اما باید به این نکته نیز اشاره کنیم که حتی با داشتن شناخت از این بازار، صادرات به عمان چندان کار ساده‌ای نیست. پیداکردن مشتری در کشور هدف و انجام درست مراحل صادرات نیازمند داشتن تجربه و دانش کافی در این زمینه است. برای این کار می‌توانید با مشاوران مجموعه دکترصادرات تماس بگیرید و از تجربه متخصصان ما استفاده کنید.

 

منبع: GTG

نوشته های مرتبط