عراق کشورهای هدف

نکات اساسی که هر صادرکننده ای به عراق باید بداند

مجموع واردات کشور عراق در سال 2020، 566 میلیارد دلار بود که همین امر این کشور را به یکی از بزرگترین وارد کنندگان جهان تبدیل کرد . در این بخش از سایت مجموع واردات کشور عراق در سال 2020 و نمودار کالاهای وارداتی عراق همراه با اطلاعات در خصوص هر کالا میتوانید مشاهده کنید.

 بیشترین کالا ی وارداتی عراق به ترتیب شامل ماشین آلات ، منسوجات ، فلزات ، محصولات گیاهی ، مواد غذایی ، مواد شیمیایی ، حمل و نقل ، محصولات حیوانی ، فلزات گرانبها ، پلاستیک و لاستیک ، متفرقه ، کالاهای کاغذی ، سازه ها و کفش و کلاه می باشد. کالاهای وارداتی عراق ( به صورت درصدی ) در نمودار زیر قابل مشاهده می باشند . با کلیک کردن روی هر محصول در نمودار می توانید در خصوص واردات آن محصول اطلاعات بیشتر دریافت نمایید .

کشورهای صادرکننده به عراق

کشورهای برتر صادرکننده به عراق عبارتند از : ترکیه ، امارات، چین ، ایران . بیشترین مبدا واردات به ترتیب در قاره های آسیا ، اروپا ، آمریکای جنوبی ، امریکای شمالی و آفریقا می باشد . واردات کالا ها از کشور های صادرکننده به عراق ( به صورت درصدی ) در نمودار زیر قابل مشاهده می باشند . با کلیک کردن روی هر کشور ( یا قاره ) در نمودار می توانید در خصوص واردات کالا از آن کشور ( یا قاره ) ، اطلاعات بیشتر دریافت نمایید .

عراق دومین منبع نفت جهان به شمار می رود و بیشتر درامدش از فروش محصولات نفتی می باشد و به واسطه فروش نفت از موقعیت مالی خوبی برخوردار است .

نزدیکی مرز عراق به ایران سبب تسهیل صادرات به عراق شده است . حدود ۹۵% اقلام مورد نیاز عراق از طریق صادرات به عراق صورت می گیرد و میشه گفت عراق تقریبا هیچ تولیدی ندارد. از این رو تولیدکنندگان ایرانی با استفاده از تولید محصولات با کیفیت و متنوع می توانند سهم چشمگیری در صادرات به عراق داشته باشند و در صادرات به عراق از کشور های ترکیه ، چین ، آمریکا و کره جنوبی پیشی بگیرند .

تبلیغات و بازاریابی در عراق

برای شناخت مناسب نیاز های بازار عراق باید تحقیقات کافی و مداومی برای هر محصول صورت بگیرد . تحقیق و ارزیابی مداوم بازار به صاحبان کسب و کار کمک می کند توسط بازار ( رفتار مشتریان ) غافلگیر نشوند و بتوانند در زمان مناسب محصولات جدید یا فعلی خود را به میل مشتری تغیر ، تولید و ارائه کنند. در الگو های بین المللی برای نفوذ کالا علاوه بر قیمت به شاخص تولید برای بازار ، مکان یابی توزیع ، نوع و شکل قابل ارائه محصول ، انجام روش های ترویجی و تبلیغاتی و انجام سرمایه گذاری مشترک ، توجه ویژه می شود که در صادرات ایران به عراق این موضوع نیاز به برنامه ریزی خاص دارد.

نکات مهم تجارت با کشور عراق که هر صادر کننده ای به عراق باید بداند:

  • مهم ترین سیستم ارتباطی برای تجار عراقی واتساپ  است.
  • بهتر است تمامی مکاتبات اولیه ، کاتالوگ ارسال شده و … در درجه اول تسلط به زبان عربی و در مرحله دوم تسلط به زبان انگلیسی می باشد.
  • تجار باید بدانند که برای فروش کالا در عراق ، نیاز به سرمایه هنگفت ندارند. باید دانست که در این کشور ، در کنار بازاریابی کالا در عراق ، عمده فروشی و خرده فروشی کالا ، امکان پذیر می باشد.
  • امکان خرید و یا اجاره ملک و زمین در عراق برای تجار ایرانی وجود دارد.
  • در حال حاضر ، امکان ارسال و دریافت هر نوع وجه ، حواله و یا تعاملات از طریق اعتبارات اسنادی و افتتاح اعتبار L/c در کشور عراق امکان پذیر است. البته روال رایج انتقال پول در حال حاضر بوسیله صرافی های معتبر عراقی و  به روش بلاک کردن پول جهت اعتماد سازی طرفین انجام می گیرد.
  • تجار عراقی اغلب تمایل دارند که بدون واسطه و با کمک بازاریابی کالا در عراق و مستقیما از خود کارخانه جنس را تهیه کنند. آن ها خود هزینه های گمرک را پرداخت کرده و مستقیما به تجارت می پردازند.
  • هر تاجر ایرانی که قصد صادرات کالا به عراق را دارد باید یک مترجم و یا کارمند جهت بازاریابی کالا در عراق نیز استخدام نماید. اینکه شخص خود عراقی باشد بسیار مهم است. زیرا که زبان عربی عراق با زبان عربی خوانده شده در مدارس و دانشگاه های ایران کمی متفاوت است.
  • تجارت با عراق در مناطق شمالی (کردستان)، کمی متفاوت با جنوب و مرکز عراق است. زیرا که این مناطق کردنشین بوده و باید تمامی مکاتبات و بازاریابی کالا در عراق ، به زبان کردی محلی باشد.
  • تمامی واردات کالا به عراق آزاد بوده و بدون هیچ گونه پیچیدگی های گمرکی است. تعرفه وارد کردن اقلام ضروری ( مانند مواد غذایی و دارو ) به عراق صفر درصد می باشد، صادرات ماشین آلات صنعتی و کالاهای واسطه ، ۱ درصد و مابقی حداکثر ۵ درصد است.
  • تجار باید بدانند که قبل از ارسال هر گونه کالا به عراق ، باید از باز بودن مرز و گمرک در غرب کشور آگاهی کسب کنند. این قضیه مخصوصا برای صادرات مواد غذایی و دارویی مهم است.
  • تقریبا هشتاد درصد بازار عراق در انحصار بخش های دولتی است و فقط ۱۵ درصد آن برای افراد با نفوذ و تنها ۵ درصد باقی مانده متعلق به بازرگانان عراقی است.
  • برای فروش منسجم ، بازاریابی بهتر کالا در عراق و یا مشارکت در مناقصات این کشور ، باید در عراق به ثبت شرکت بپردازید.
  • با توجه به اینکه در عراق بی ثباتی و عدم وجود سیستم انتظامی و قضایی مدون وجود دارد، پیدا کردن افراد و یا شرکت های عراقی ، که مطمئن از جهت وصول مطالبات باشند، کاری بس مشکل است. لذا توصیه می شود، که تمامی تعاملات و صادرات کالا به صورت نقدی باشد.
  • با پایان یافتن جنگ های داخلی در عراق ، دولت این کشور می کوشد که به مراودات تجاری و اقتصادی با کشورهای دیگر اقدام کند. از این رو بهتر است، تجار ایرانی به عنوان یکی از شرکای تجاری مهم عراق ، به ثبت شرکت ، بازاریابی کالا در عراق و استقرار در این کشور بپردازد.
  • به دلیل مشکلات فراوانی از قبیل نبود سوخت ، برق و مواد اولیه برای کارخانه های عراقی ، احتمالا تا چند سال آینده نیز این کشور نیاز به واردات کالا از جانب ایران را دارد. بنابراین یکی از بهترین روش ها جهت فروش بیشتر ، بازاریابی کالا در عراق و مشارکت دادن تجار عراقی در سود سهام کارخانه های ایرانی است.
  • با امن شدن مرز های هوایی عراق ، امکان پرواز به سوی بغداد و بصره از تهران برای تجار میسر شده است.
  • انتقال کالا به عراق ، در حال حاضر از طریق مرزهای خاکی صورت می گیرد. بعد از عبور از مرز عراق ، باید از وسایل عراقی جهت جابه جایی استفاده شود.
  • هر ساله بیشتر از 3 میلیون عراقی به هدف های گوناگون مانند تجارت ، زیارت ، گردشگری ، دیدار با آشنایان خود ، گردشگری سلامت و … وارد خاک ایران می شوند. این حجم از مسافر که شامل تجار نیز می باشند، فرصت مناسبی برای بازاریابی کالا در عراق و آن هم در خاک کشور عزیزمان را برای تجار ایرانی باز می کند. بنابراین می توان حضور آن ها نهایت بهره را برد. البته این ارقام مرتبط به شرایط بدون کرونا می باشد.

فهرست ۲۰ قلم کالای عمده صادراتی ایران به عراق در سال ۹۷ به همراه کد تعرفه گمرکی

ردیف
تعرفه
نام کالا
ارزش ( میلیون دلار )
۱ ۲۷۱۰۱۹۹۰ صادرات روغن سفید ( وایت اویل ) ۱۹۱
۲ ۳۹۲۴۹۰۰۰ صادرات مصنوعات پلاستیکی ۱۸۰
۳ ۷۰۲۰۰۰۰ صادرات گوجه فرنگی گلخانه ای ۱۶۹
۴ ۷۲۱۴۲۰۰۰ صادرات میلگرد آجدار ( ۱۰ – ۱۲ – ۱۴ میل ) ۱۶۴
۵ ۵۷۰۲۹۲۰۰ صادرات فرش ماشینی ( ۱۲۰۰ شانه ) ۱۴۵
۶ ۴۰۶۹۰۰۰ صادرات پنیر خامه ای ۱۴۱
۷ ۲۱۰۵۰۰۰۰ صادرات انواع بستنی ۱۳۶
۸ ۶۹۰۷۲۲۰۰ صادرات کاشی و سرامیک ۱۲۹
۹ ۷۰۱۹۰۰۰ صادرات سیب زمینی ۱۲۲
۱۰ ۲۰۰۵۲۰۰۰ صادرات چیپس ۱۲۰
۱۱ ۸۴۷۹۶۰۱۰ صادرات کولر آبی ۱۰۶
۱۲ ۷۰۳۱۰۰۰ صادرات موسیر ۱۰۰
۱۳ ۳۹۲۴۱۰۹۰ صادرات ظروف آشپزخانه پلاستیکی ۹۵
۱۴ ۴۰۱۵۰۱۰ صادرات خامه ( ۲۰۰ گرمی ) ۹۴
۱۵ ۸۰۷۱۱۰۰ صادرات هندوانه ۹۳
۱۶ ۸۰۸۱۰۰۰ صادرات سیب درختی ۹۲
۱۷ ۱۹۰۵۹۰۹۰ صادرات کلوچه ۹۱
۱۸ ۴۰۳۱۰۹۰ صادرات انواع ماست ۹۰
۱۹ ۷۰۷۰۰۰۰ صادرات خیار درختی ( گلخانه ای ) ۸۲
۲۰ ۱۹۰۵۳۱۰۰ صادرات بیسکوئیت ۷۳

 

مرزهای گمرکی به عراق

مرز ایران با عراق دارای چندین دروازه رسمی و غیررسمی بوده که عمده صادرات به عراق از طریق این دروازه ها صورت می گیرد . هر چند که بخشی از صادرات به عراق نیز از مبادی غیررسمی و هم چنین بازارچه ها و گذرگاه های غیررسمی صورت می گیرد . برخی از گمرکات این کشور مخصوص اقلیم کردستان و برخی دیگر برای صادرات به مناطق مرکزی یا جنوب عراق بهتر است .

از جمله گمرکات مهم ایران با عراق شامل موارد زیر می باشد.

  • گمرک باشماق در مریوان
  • گمرک پرویزخان در قصرشیرین
  • گمرک مهران در ایلام
  • گمرک اروندکنار
  • گمرک تمرچین در پیرانشهر
  • گمرک بازرگانی
  • گمرک خسروی در قصر شیرین
  • گمرک شلمچه

نمودار صادرات ۱۰ ساله به عراق

شرایط صادرات به عراق

سازمان توسعه تجارت ایران صادرات کالا به عراق را بدون نصب برچسب لاتین یا عربی ممنوع اعلام کرده است . موسسه استاندارد عراق برای ارسال کالا های ایرانی به این کشور دستور داده ، تا براین اساس تمامی کالا ها با دو برچسب لاتین و عربی به این کشور صادر شوند .

شرایط صادرات به عراق از سوی ایران داشتن برچسب لاتین و عربی بر روی کالا ها می باشد ، که اگر کالا ی صادراتی فاقد مشخصات مورد قبول گمرک عراق باشد ، مسئولین از ورود آن ها به این کشور جلوگیری می نمایند و باعث ضرر های جبران‏ ناپذیری برای صادر کنندگان و تولید کنندگان می شود . این شروط بر اساس تفاهم‏ نامه مشترک بین موسسه استاندارد ایران و عراق اجرایی می‏ شود تا یکی از مشکلات صدور کالا به این کشور که در گذشته با برچسب فارسی انجام می‌گرفت حل شود .

برای استمرار مبادلات بازرگانی بین دو کشور باید در زمینه کنترل قاچاق کالا ، کنترل بهداشت و استاندارد کالا های صادراتی و وارداتی همکاری مشترکی بین ایران و عراق صورت گیرد .

اگر چه تجارت به کشور عراق همواره از حاشیه سود قابل توجهی برای تجار ایرانی برخوردار است . اما شرایط خاص این کشور از جمله نبود ثبات، قوانین خلق الساعه، تنوع قومی و مذهبی و استانی، شرایط خاص جغرافیایی، آشنا نبودن ایرانیان با بافت فرهنگی و سیاسی عراق و مشکلات امنیتی ایجاب می‌کند که قدم ها را اندکی با احتیاط برداریم. اینگونه محدودیت ها تنها در صورتی رفع می شود که شما از کسی که راه و چاه کار را بلد است ، مشورت بگیرید . مشاوران ما میتوانند در امر صادرات به عراق پاسخگوی سوالات شما باشند .

منبع: سایت ixport

نوشته های مرتبط